Portugisisk vannhund (Portis)

Portugisisk vannhund (FCI #37) er en mellomstor hunderase med opphav i Algarve-området i Portugal. På folkemunne kalles den for portis. Portisen er større enn både Lagotto og Perro. Den Portugisiske vannhunden regnes som opphav for flere apporterende vannhunder, og alle stammer opprinnelig fra rasen Barbet.

Portugisisk vannhund har etterhvert blitt en svært populær familiehund, da den har gode egenskaper som er godt forenelig med familielivet. Den kan leke med minsten, dra på sykkeltur med far og fjelltur med opp-pakning med mor. Den liker å bli med på skiturer, eller bare sløve i hytteveggen. Portugisisk vannhund er en hund med mye personlighet som kan frembringe både latter og frustrasjon hos sine eiere. De vil gjerne være der du er og gjøre det du gjør.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund med raseklipp

Portugisisk vannhund: Den Portugisiske Vannhunden er en meget gammel rase, en kan spore tilbake til Portugal og fiskerinæringen.  Vannhundene var fast inventar på de portugisiske fiskebåtene der de hadde som oppgave å holde vakt over båten og redskapene, samt å apportere fisk eller andre ting som falt over bord. De svømte også med beskjeder mellom båtene og siden den portugisiske vannhunden kan dykke 4-6 meter, kunne de også hjelpe om noe hadde satt seg fast under båten.

Lynne: Den portugisiske vannhunden har et godt og vennlig lynne, noen portugisiske vannhunder kan være sky. Noen bryr seg ikke noe om fremmede mens andre kan være ivrig på å hilse.Her er det store individuelle forskjeller. De kan vokte og varsle at noen kommer, men er ikke aggressive og på vakt om ikke de føler det er en stor trussel mot seg eller familien sin.  Den portugsiske vannhunden fungerer den godt sammen med barn og andre husdyr, en leser stadig om portiser som er bestevenn med katter og andre husdyr som marsvin eller kaniner. Til tross for sitt gode lynne, kan den portugisiske vannhunden være sta og har stor vilje. Det er viktig å være håndfast og ikke for ettergiven om du skal ha en lydig portis. 

Vær ikke i tvil om at dette er en fantastisk familiehund som elsker mennesker, selv om den kare være reservert ovenfor nye mennesker i starten. Mange portiseiere beskriver hunden som skøyeraktig, en klovn og svært leken. Men at den også har evnen til å roe seg i stressede miljø. Den portugisiske vannhunden vil helst være sammen med eieren sin hele tiden. Den trives ikke med lange dager alene og treger oppmerksomhet fra eieren sin. Mange portseiere forteller at de alltid har hunden ved føttene sine.

Pels: Den portugisiske vannhundens pels er tykk og tett, dekker hele kroppen. Pelsen til den portugisiske vannhunden krever en del stell om en skal holde den lang eller i henhold til raseklipp.

Hos den portugisiske vannhunden ser en to hårlagsvarianter:

 •  Ganske lang pels, bølget, luftig og lett glinsende
 •  kortere pels som danner lokker, tykk og tilliggende.

De vanligste/godkjente fargevarintene:
.

  • Ensfarget: Hvit; sort; brun i forskjellige nyanser.
 • Tofarget: Sort eller brun med hvitt på følgende steder: Snuteparti,
  topknot, hals, forbryst, mave, halespiss og på bena under albuene
  eller hasen. Hvit farge er ikke albino da nesebrusk, munn og
  øyelokkrender er sorte, skal være brune hos brune hunder.
Portugisisk Vannhund tofarget

Isostars Episke Eero

I amerika finner en ofte hunder som er dominant hvite, dette er ikke i henhold til europeisk rasestandard og dermed ikke så vanlig i Norge:

Her finner du Nkk rasestandard for Portugisisk vannhund: FCI_037_Portugisisk_vannhund1